AKTUELNO

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da je izjava makedonskog premijera Zorana Zaeva, da ne vidi ništa sporno u izjavi albanskog premijera Edija Rame o otvaranju granica sa susedima, na nivou izjava Mila Đukanovića, i da oni ne mogu da budu na vlasti bez podrške zapada.

- Tu izjavu Zaeva treba posmatrati u istom nivou kao izjave Mila Đukanovića, a to je puki opstanak na vlasti. Oni ne mogu da budu na vlasti bez podrške zapada, a sada tu podršku je potrebno platiti. Zaev kao da ne zna za velikoalbanske pretenzije o kojima Edi Rama govori. Interesi zapada, bar vodećih država, jesu da se napravi ta jedinstvena Albanska država, korak po korak, ali smo ušli u završnu fazu i da ona bude geopolitički kontrateg moći Srbije na Balkanu, a samim tim i Rusiji - ocenio je Drecun za TV Pink i dodao:

Kada Edi Rama govori o tome da oni prave neku vrstu balkanskog Šengena, da će oni da relaksiraju granice, učine ih prohodnijim, a sa druge strane Ramuš Haradinaj zavodi brutalne takse, ne bih rekao na robu, nego na opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, zvanično na robu koja stiže iz centralne Srbije, a to je potpuno suprotno funkcionisanju Evropske unije - ocenio je Drecun.

Prema njegovim rečima, nagoveštaj stvaranja velike Albanije ne može da bude dočekan blagom reakcijom Zaeva, ako želi dobro svojoj državi.

Foto: TvPink Printscreen

- Zaev ima i pritisak albanske stranke Besa, koja je postavila uslov kako bi izglasala Prespanski dogovor između Grčke i Makedonije, da Albanci dobiju status konstitutivnog naroda. Zašto im je to bitno? Zato što narod ima pravo na referendumu da se izjasni gde želi da živi, a nacionalna manjina nema... Evidentno je da Makedoniji preti isto ono što preti nama, da Albanija izvrši nasilno pripajanje dela teritorije - kazao je Drecun.

Kako kaže, Albanija vrši nasilje i ovim što se radi političkim putem, zajedničkim punktovima sa takozvanim Kosovom.

- Na delu granice Srbije sa Albanijom, oni to rade bez saglasnosti Srbije, i to je nasilje. To je i pravno i političko nasilje. Oni najbrutalnije krše Rezoluciju 1244 Ujedinjenih nacija. Niko im ne kaže da to ne radi, a to ćutanje je poruka nama. Pitanje je da li mi kao narod razumemo situaciju u kojoj se nalazimo - naveo je Drecun i dodao da nacionalna strategija ne treba da bude zasnovana na željama, nego na realnosti.

Foto: TvPink Printscreen

- Stvaranje velike Albanije je nepovratan proces i ušao je u završni proces, jer iza toga stoje vodeće zapadne države. To se ne dešava toliko zbog moći Albanaca, nego zato što žele da naprave geopolitički kontrateg. Ako bude formirana ta jedinstvena albanska država, ona će po demografskom potencijalu, po resursima ukupnim, skoro da se izjednači sa Srbijom i zato govorim o tom kontrategu - podvukao je Drecun.

#Milovan Drecun

#Velika Albanija

'